Historia waty cukrowej

Wata cukrowa jest to przysmak, po który chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Myśl o niej, momentalnie przywraca wspomnienia z dzieciństwa. Dzięki jej wyjątkowym zdolnościom wywoływania  uśmiechu na twarzy, zdobyła niezaprzeczalną sławę na całym świecie.

Historia waty cukrowej sięga XV wieku, kiedy to cukiernicy włoscy, pragnąc zadowolić podniebienia arystokratów, stworzyli słodkie pierścienie z roztopionego karmelu. Przodek waty cukrowej przypominał wyglądem stopione szło, a jego produkcja wymagała czasu oraz nie lada umiejętności.

Powstanie pierwszej maszyny do wyrobu waty cukrowej zawdzięcza się Amerykanom. W 1897 roku dentysta William Morrison we współpracy z producentem cukierków Johnem Whartonem skonstruowali elektryczną maszynę o nazwie Fairy Floss, która po kilku latach miała zrewolucjonizować światowy rynek słodyczy. Pierwsze zainteresowanie większej widowni, maszyna zyskała w 1904 roku podczas Wystawy Światowej w Saint Louis. Tego dnia sprzedano blisko 70 tysięcy pudełek waty, w których była podawana.

 

wata cukrowa

Niebywałą popularność waty cukrowej przypisuje się jeszcze jednej postaci. Thomas Patton rozpowszechnił sprzedaż tej cukrowej słodyczy podczas cyrkowych występów. Od tego czasu, po watę cukrową, ustawiały się ogromne kolejki. Podbiła ona serca najmłodszych i stała się obowiązkowym przysmakiem podczas wszelkich imprez i festynów.