Jak powstaje wata cukrowa?
Wata cukrowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Nieprzerwanie cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony dzieci jak i dorosłych szczególnie podczas festynów, koncertów oraz dziecięcych imprez. Wata cukrowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy posiadać specjalną maszynę, biały cukier i ewentualnie barwnik, który pozwoli przygotować smaczną przekąskę dla każdego.
Rodzaje waty cukrowej
Wata cukrowa w swoim wyglądzie przypomina białą chmurkę, która składa się z cienkich, jasnych niteczek cukru okalających drewniany patyczek. Każda rozpuszcza się w ustach, praktycznie zaraz po jej ugryzieniu pozostawiając w ustach słodki smak. Na jarmarkach, czy imprezach można obok tradycyjnej białej waty cukrowej spotkać przysmak w różnych kolorach. Powstaje on przez zabarwienie cukru barwnikami spożywczymi lub specjalnymi aromatami. Sztuczne barwniki tylko zmieniają kolor, z kolei barwniki naturalne zmieniają też smak waty cukrowej.
Jak powstaje przekąska w formie waty?
Najsmaczniejsza wata cukrowa przygotowywana jest w specjalnych maszynach. Odpowiednią ilość cukru należy wsypać do bębna i włączyć urządzenie. Po chwili, po podgrzaniu cukru pojawiają się w maszynie niteczki karmelu, które wypełniają kołnierz maszyny do waty cukrowej. Gotowe nitki zbierane są na patyk i po nawinięciu odpowiedniej ilości smakołyk jest gotowy do jedzenia. Mogłoby się wydawać, że watę cukrową można kupić tylko podczas eventów. Nic bardziej mylnego! Dziś miłośnicy tego słodkiego przysmaku mogą po niego sięgnąć w każdej chwili. Na rynku dostępne jest wata cukrowa w wiaderkach, którą można zajadać do ulubionego filmu czy podczas rodzinnego pikniku.
Czy wata cukrowa jest kaloryczna?
Wata cukrowa przygotowywana jest w pełni z cukru. Nie jest to więc niskokaloryczny przysmak. Średnia wata cukrowa dostarcza nawet 4 łyżki cukru, ale spożywana okazjonalnie nie wpływa negatywnie na organizm.